Mayashanti5282046’s Blog

自我不在,書寫的都是他者及其他

Response from Bakun Native On RTM News Interference

Posted by mayashanti5282046 于 四月 29, 2010

Suara Orang Ulu Belaga: BN Pekakkan Telinga

by Wing Miku

original posted at
http://belagakini.wordpress.com/

Dua hari lalu saya dan 10 ribu Orang Ulu Bakun-Sg.Asap begitu bersyukur kerana TV2 begitu prihatin mengemukakan permasalahan kami penduduk Bakun-Sg.Asap, melalui dokumentari pendek “Galeri Mandarin Nasional”. Walaupun dokumentari ini hanya memakan masa 10 minit setiap episod. Kami tetap bersyukur kerana hanya dengan cara itu sahajalah permasalahan kami dapat diketengahkan dan seterusnya harapan kami pihak kerajaan akan mengambil tindakan untuk membantu kami segera dan bukan bila menjelang pilihanraya.

Namun kegembiraan kami cuma hanya seketika, apabila hari ini, rancangan dokumentari 10 episod itu telah dihentikan siaranya dengan serta merta. Ketika meminta penjelasan daripada Ketua Pengarah RTM Datuk Ibrahim Yahaya, Datuk Ibrahim memaklumkan bahawa siri dokumentari itu telah tamat (maksudnya dokumentari itu hanya dua episod sahaja). Jelas sekali Datuk Ibrahim Yahaya berbohong kepada saya dan 10 ribu masyarakat Orang Ulu Belaga.Ketika meminta penjelasan lebih lanjut Datuk Ibrahim memaklumkan bahawa beliau sibuk dan sedang bermesyuarat,perbualan kami terhenti disitu sahaja.

Saya mempersoalkan kenapa masalah sebenar rakyat tak ingin didengar oleh pemerintah. Sedang rancangan drama dan hiburan ditayangkan sampai 2 hingga 3 jam. Penting sangatkah slogan “1Malaysia” sehingga semua masa siaran TV,radio dan media cetak hanya melagukan 1Malaysia. Tapi masalah rakyat slot 10 minit pun tak dibenar disiarkan. Kerajaan membayar RM77 juta kepada APCO dan berjuta-juta ringgit lagi untuk tujuan promosi 1Malaysia. Tapi bila tiba masa pengimplimentasian 1Malaysia. Rakyat diketepikan dan kerajaan memekakan telinga.

Saya mencabar Perdana Menteri Najib Razak. Jika benar 1Malaysia bukan hanya slogan.Menjelang 12.20 tengahari besok dokumentari Bakun-Sg.Asap akan keudara semula, dan besar kemungkinan undi 10 ribu Orang Ulu Belaga akan memihak Barisan Nasional. Tetapi jika tidak, kami terpaksa memilih kepimpinan pembangkang untuk salurkan permasalahan kami.

Dalam waktu terdekat ini, jika kerajaan melalui TV2 masih enggan menyiarkan rancangan dokumentari Bakun-Sg.Asap.Kami seluruh penduduk Bakun akan mengemukakan bantahan rasmi kepada kerajaan. Pastinya nanti pentas PRK Sibu akan menjadi medan pungutan suara untuk menolak kerajaan Barisan Nasional.

Untuk rekod, kami penduduk Bakun Sg.Asap telah mengemukakan permasalahan kami melalui Deklarasi Sg.Asap pada tahun 2003 kepada KSN pada waktu itu Tan Sri Samsudin Osman dan yang kedua kepada Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Jabu pada 2008. Kedua-dua deklarasi ini masing-masing ditandatangani oleh mendiang Temenggong Talik Lisut (2003) dan Datuk Sri Temenggong Nyipa Batok(2008). Semua ketua kaum turut sama menandatangani dan menyokong deklarasi tersebut. Namun sehingga kini pihak BN masih memekakan telinga.

仅十分钟节目表民声不可播?
原民或以诗巫补选否定国阵

作者/本刊记者 Apr 29, 2010 02:11:48 pm

post from merdekareview.com

【本刊记者撰述】随着第二电视(TV2)《前线视窗》有关砂拉越巴贡水坝兴建,近万名原住民遭重置的系列纪录片遭腰斩后,当地原民部落客翁米古(Wing Miku)昨天在其部落格撰文挑战首相纳吉,“一个马来西亚”不只是口号。若第二电视今天中午12时20分继续播放该系列,近万个原民或继续支持国阵,否则他们被迫选择通过在野党领袖呛声。

翁米古(右图)在昨天其部落格BelagaKini撰文道,两天前他和近万名双溪阿沙(Sg. Asap)的原住民感谢第二电视通过《前线视窗》节目,关注双溪阿沙重置区原住民的问题。尽管该纪录片每集只有短短十分钟,但是他们依然满心感恩,因为这是将他们的问题传达出去的管道,并希望政府能关注并尽快协助他们,而不是等待选举时才临时抱佛脚。

尽管如此,他们的快乐是如斯短暂,昨天,这系列长达十集的纪录片却遭到停播。

“当我要求国营电视台总监依布拉欣雅亚(Ibrahim Yahya)要求解释时,依布拉欣告知我此系列已播完(意味着此纪录片只有两集而已)。显然的,依布拉欣雅亚向我和柏拉加(Belaga)近万个乌鲁人(Orang Ulu)说谎。当我要求进一步解释时,依布拉欣告知我他正在忙着开会,我们的谈话到此为止。”

翁米古质疑,为何执政者不聆听普罗大众面对的问题。反之,连续剧和娱乐节目可以连续播放二至三小时。“‘一个马来西亚’口号真的那么重要,直到所有的电视、电台时间以及印刷媒体只是歌颂‘一个马来西亚’?但是谈论人民的问题的十分钟节目则不允许播放?”

“政府付了马币7千7百万元给国际安可有限公司(APCO Worldwide),又花费数百万元宣传‘一个马来西亚’。但是在落实‘一个马来西亚’时,人民就被摆在一旁,政府充耳不闻。”

向政府提出抗议

翁米古也挑战纳吉,若一个马来西亚不仅是口号,在今天中午12点20分时,重新播出这系列纪录片,那么仅万个柏拉加选民或还会投选国阵,否则他们将通过在野党领袖呛声。

他表示,若政府仍然不愿意播映该系列纪录片,巴贡的居民将正式向政府提出抗议,“解释诗巫国会议席补选将成为我们投票呛声拒绝国阵的战场。”

他点出,双溪阿沙居民在2003年便通过一项《双溪阿沙宣言》(Deklarasi Sg. Asap)发表他们的不满,并提呈给政府首席秘书长三苏丁奥斯曼(Samsudin Osman)。此外,在2008年,他们将这份宣言交给砂州副首席部长阿弗烈查布(Alfred Jabu),这两份宣言由已故天猛公达利(Temenggong Talik Lisut,2003年签署)以及天猛公伊巴(Temenggong Nyipa Batok,2008年签署)。其他种族的族长也一签署并支持该文件。尽管如此,国阵依然充耳不闻。

昨天,原定在今天12时 20分在第二电视台(TV2)播放的《前线视窗》节目,探讨砂拉越巴贡水坝的社会影响,但是被勒令腰斩。

制作该纪录片的国营电视台电视节目制作人周泽南在其部落格的贴文上提到,当他问公司高层停播的理由时,新闻总监朱玛(Jumat Engson)向他表明,那是电视台总监依布拉欣雅亚(Ibrahim Yahya)的决定,也代表他自己的立场。他说:“纪录片里面可能含有对诗巫补选和砂州州选不利的访谈和内容,所以必须停播。他不排除当“情况允许时” (州选过后),可能才允许播放。【点击:巴贡水坝系列内容不利国阵? 《前线视窗》只播两集遭腰斩】

Advertisements

一条回应 to “Response from Bakun Native On RTM News Interference”

  1. mayashanti5282046 said

    Wing Miku is a prominent native blogger.His family was forced to relocated from Bakun upstream to Sungai Asap ressetlement area.

    find his blog at belagakini.com

    Chou

发表评论

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com 徽标

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  更改 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  更改 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  更改 )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  更改 )

w

Connecting to %s

 
%d 博主赞过: